Zupki chińskie a zdrowie – czy warto je jeść?
Konserwanty
W zupkach chińskich jest bardzo dużo szkodliwych składników, które mogą mieć ogromny wpływ na nasze zdrowie, ale najgorszy ze wszystkich jest konserwant TBHQ (tert-butylhydrohinon). Generalnie nie jest on bardzo zły, bo ma działanie antyoksydacyjne, ale jeśli będziemy spożywać go w większych ilościach, może się okazać, że stanie się dla nas trujący. Substancja ta powstaje w wyniku przemian ropy naftowej. Ma on na celu zapobieganie procesowi utleniania tłuszczów stałych i olejów. Nie brzmi to jak coś, co chcielibyśmy spożywać, prawda? Użycie tego konserwantu sprawia, że produkt staje się znacznie bardziej wytrzymały, a jego termin przydatności do spożycia znacznie się wydłuża. Bardzo często możemy go spotkać w produktach mrożonych czy posiłkach, które dostaniemy w restauracjach fast food. Jednak nigdzie nie ma go aż tak dużo, jak w zupkach chińskich. Zdecydowanie nie powinniśmy spożywać go w dużych ilościach, a to, że używa się go w produkcji tego rodzaju gotowych dań pokazuje, że zupki chińskie są bardzo niezdrowe i szkodliwe dla naszego organizmu.